De talenpresentaties in 2013

Een vijftiental talen

Hier volgt een korte inleiding van de talen.

Op het Talenfestival zijn de verschillende talen toegewezen aan vier opeenvolgende sessies van elk een aantal parallel-presentaties van telkens één taal.

Alles verloopt in het Nederlands, behalve sommige (hieronder aangegeven) talen in Esperanto met vertolking in het Nederlands.

Elke sessie duurt tussen 45 en 75 minuten, we mikken op een uur.

 

Editie 2013

zaterdag 23 februari

13:30 — 18:15

Contacteer
info@talenfestival.be

Talen en Sprekers


embleem

Bulgaars

Evgenia Tsonkova, professioneel lesgeefster en zelf Bulgaarse, komt het Bulgaars voorstellen, een Zuid-Slavische taal die nauw aanleunt bij het Russisch. Ze wil dat doen op een actieve manier: de essentie vertellen, iets over het schrift, woorden herkennen, lezen en zelfs schrijven. Kinderen zijn erg welkom.


embleem

Catalaans

Alex Humet komt ons zijn moedertaal voorstellen, het Catalaans, een Romaanse taal gesproken in Spanje.


embleem

Chinees

Els Ameloot is sinologe van opleiding, en heeft ook in haar professionele carrière steeds een link met China gehad. Sinds 2008 geeft ze avondles Chinees bij CVO ACE-Groep T. Zij zal het Chinees voorstellen, uit de Sino-Tibetaanse taalgroep.


embleem

De toekenning van verantwoordelijkheid in verslagen over mensenrechten

Dr. Barbara De Cock (UCL) en Dr. Daniel Michaud Maturana (Hogeschool Zuyd Maastricht/KULeuven) zullen hun gezamenlijk onderzoek voorstellen over talige strategiëen waardoor verantwoordelijkheid voor (geweld)daden meer of minder vaag uitgedrukt wordt, bv. daders van misdaden duidelijk identificeren of maskeren. Zij baseren zich hiervoor o.a. op mensenrechtenverslagen (met voorbeelden uit verslagen over schendingen van de mensenrechten in Chili onder het Pinochet-regime) en mediadiscours.


embleem

Esperanto

De internationale taal Esperanto hoort ook in het rijtje thuis. Bart Demeyere kent ze door en door en spreekt ze dagelijks, onder meer met zijn zoontje. Kinderen speciaal welkom


embleem

Filipino (Tagalog)

Juliet Frisnedi, net als haar man afkomstig uit de Filippijnen, zal het Tagalog komen voorstellen, de streektaal die de basis vormt voor de huidige nationale taal die Filipino wordt genoemd.


embleem

Hongaars - voorbeeldles

Leen Depauw is in juli 2012 afgestudeerd als tolk Nederlands-Engels-Hongaars aan Lessius Antwerpen. In haar derde jaar trok ze voor een semester naar Budapest als erasmusstudent. In haar masterjaar volgde ze nog een bijkomende intensieve avondcursus tot gerechtstolk, waarvoor ze in juni 2012 slaagde. Sinds september 2012 geeft ze avondlessen Hongaars aan Lessius Antwerpen.

Hedwig Gerits is lesgever Hongaars aan het CLT. Na haar middelbare schoolstudies woonde en studeerde zij één jaar in Hongarije. Nadien kwam zij terug naar Vlaanderen. In september 2001 studeerde ze af als licentiate Oost-Europakunde met een licentiaatsverhandeling over de Hongaarse minderheid in Slovakije. Na haar studies in Leuven, studeerde zij nog één jaar Hongaars in Budapest.

Leen test met een speelse quiz onze voorkennis over het Hongaars. Hedwig geeft kernwoorden en kenmerken van de taal en leert ons een basis aan. Kinderen zijn welkom, al was het maar voor het eindfilmpje.

De Hongaarse taal behoort tesamen met het Fins en het Ests tot de Finoegrische talen, en is dus geen Indo-Europese taal.


embleem

Italiaans

Dorinda Dekeyser is lesgever Italiaans aan het CVO in Leuven. Ze zal het Italiaans voorstellen, een Romaanse taal.


embleem

Japans - voorbeeldles

Ellen Van Bael is lesgever Japans aan het Centrum voor Levende Talen. Ze gaat een voorbeeldles geven. Ze was reeds vijf maal in Japan, onder andere om er een jaar te werken in een Japans bedrijf. Ze heeft verschillende streken in Japan bezocht en vindt het een heel mooi land en een boeiende cultuur.


embleem

Leuvens dialect

Jan Staes, emeritus lector van de KU Leuven en stichtend lid van den "Akademie van 't Leives dialekt" stelt het Leuvens dialect voor, met zijn typische kenmerken. Naast de internationale taal Esperanto en de nationale talen is dit de eerste presentatie van een streektaal op ons Talenfestival.


embleem

Perzisch

Mohammad Chehr Azad stelt het Perzisch voor, een Indo-Europese taal die het Arabisch schrift gebruikt.


embleem

Pools

Als lerares Pools aan het CVO in Leuven is Ela Grabiec de ideale persoon om het Pools voor te stellen, een West-Slavische taal.


embleem

Roemeens

Marie-Thérèse Montens heeft het over het Roemeens, een Romaanse taal gesproken in Oost-Europa.


embleem

Russisch - voorbeeldles

Kris Donvil (°1978, Leuven) is licentiate in de Oost-Europese Talen en Culturen en Geaggregeerde Hoger Secundair Onderwijs. Tijdens haar opleiding aan de K.U. Leuven studeerde zij gedurende een jaar aan de Pedagogische Staatsuniversiteit te Rjazan (Rusland) en nam ze deel aan een driemaandelijks programma in het kader van het Socrates/Erasmus-project aan de afdeling Russische Filologie van de Universiteit van Sofia (Bulgarije). Als leerkracht Russisch aan het Centrum voor Levende Talen heeft zij een jarenlange ervaring opgebouwd in het communicatieve taalonderwijs. Zij geeft een voorbeeldles Russisch in het taallabo.


embleem

Spaans - voor kinderen en jongeren

Lourdes Ortega is een Venezolaanse een geeft al jaren vele mensen op creatieve en afwisselende wijze de smaak voor de Spaanse taal mee. In een doorlopende workshop laat ze kinderen van 6 tot 16 jaar aan de hand van o.a. tafelspellen, vaardigheidsspelletjes, associatie en liedjes kennis maken met het Spaans, een Romaanse taal.


embleem

Spaans - voorbeeldles

Lily Devos van het CLT studeerde Romaanse filologie met Spaans als specialisatie. Ze geeft een voorbeeldles Spaans in het taallabo.


embleem

Turks

Sünbül Karakaya is licentiate in Oost-Europese talen en culturen. Ze is projectmedewerker aan de Gentse Universiteit en geeft avondles Turks in het Perspectief in Gent. Ze stelt ons het Turks voor, (net als Japans) een vertegenwoordiger van de Altaïsche taalgroep.


Valid HTML 4.01 Transitional 2013-02-22